Συνταγές Χριστουγέννων 2014


Ευχές με Χριστουγεννιάτικες συνταγές της Πάρου. Από τον πολιτιστικό σύλλογο Αμπελά

Γλυκια κολοκυθόπιτα με χειροποίητο φύλλο

Περίσταση Χριστούγεννα

Υλικά

    Γέμιση

    • 1 κολοκύθα Πάρου
    • 1 φλυτζάνι καρύδια
    • 1 φλυτζάνι σταφίδες
    • 1 φλυτζάνι φρυγανιά
    • 1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
    • κανέλα

    Φύλλο

    • 1 λάδι σπορέλαιο
    • 1 κρασί λευκό
    • αλάτι
    • λίγο ζάχαρη
    • φαρινάπ (οσο πάρει)

    Σημείωση

    Και επειδη η κολοκύθα ειναι μπόλικη βγαίνει και ενα φαγάκι που οι γιαγιάδες μας το έφτιαχναν στη ΠΑΡΟ ,τούτες τις μερες που νηστεύαν για τα Χριστουγεννα ,
    Το έλεγαν δε τούτο το φαγάκι "Παστίτσιο "

    Οδηγίες

    Βήμα 1
    Κόβουμε τη κολοκύθα τη καθαρίζουμε ,την τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη
    Βήμα 2
    Τη βάζουμε σε ενα τρυπητό, την παςπαλιζουμε με αλάτι και την αφήνουνε από βραδύς να στραγγίξει
    Βήμα 3
    Την άλλη μέρα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά (καρύδια,φρυγανιά,σταφίδες,κανέλα ,ζάχαρη & κολοκύθα)
    Βήμα 4
    Ανοίγουμε φύλλο ,βάζουμε τη γέμιση ,το φύλλο απο πάνω , χαράζουμε
    και ψήνουμε στους 160' για περίπου 45'
     

    Γλυκια πατατόπιτα με χειροποίητο φύλλο

    Περίσταση Χριστούγεννα

    Υλικά

    • 2-3 μεγάλες γλυκό πατάτες ΠΑΡΟΥ
    • 1 ποτήρι γάλα
    • 2 σφηνάκια σούμα ´η ούζο
    • 1 πορτοκαλί ξύσμα και χυμός
    • 2 φλυτζάνι ζάχαρη
    • Λίγο ελαιόλαδο
    • Κανέλα και γαρύφαλλο
    • Λίγο μέλι με γάλα
    • Σουσάμι

    Οδηγίες

    Βήμα 1
    Πλένουμε και καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες
    και τις περνάμε απο τον τρίφτη στο χοντρό
    Βήμα 2
    Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και φτιάχνουμε μια γέμιση αρκετά αραιή
    Βήμα 3
    Στρώνουμε το φύλλο ,βάζουμε τη γέμιση και το πάνω φύλλο και ψήνουμε στους 160' περίπου στα μισά του ψησίματος , μετά απο 20' ,εχουμε ζεστάνει λίγο γάλα σε ενα μπρικάκι με λίγο μέλι και περιχύνουμε με ενα κουτάλι το φύλλο και πασπαλίζουμε τέλος με το σουσάμι και ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα περίπου 40 '
     

    Το νηστισιμο παστίτσιο του σαράνταήμερου

    Περίσταση Χριστούγεννα

    Υλικά

    • Κολοκύθα κομμένη σε κύβους
    • Πατάτες κομμένες φέτες πλακί
    • σταφίδες
    • 2 κρεμμυδάκια κομμένα ροδέλες
    • 1 χούφτα ρύζι νυχάκι
    • λίγο λαδακι
    • Αλευράκι
    • 1 ποτήρι λάδι
    • 1 ποτήρι χλιαρο νερο

    Οδηγίες

    Βήμα 1
    Εχουμε κόψει τη Κολοκύθα σε κύβους ,Αλατισμένη από βράδυς &
    στραγγισμένη σε τρυπητό ,την επόμενη μερα , καθαρίζουμε και κόβουμε
    Βήμα 2
    Στρώνουμε τις πατάτες σαν πλακι σε μια γάστρα ,καλύπτοντας όλο το σκεύος
    Βήμα 3
    Αλάτιζουμε τις πατάτες , ρίχνουμε την έτοιμη κολοκύθα και τη στρώνουμε σε σειρά
    Βήμα 4
    Ρίχνουμε το ρύζι και πασπαλιζουμε με αλάτι ,πιπερι δυόσμο
    Βήμα 5
    Ριχνουμε τις σταφίδες και απο πάνω στρώνουμε τις ροδέλες το κρεμμύδι
    Βήμα 6
    Πασπαλιζουμε με λίγο Αλευράκι
    Βήμα 7
    Τελειώνουμε με μια στρώση πολύ ψιλές ψιλές πατάτες πλακί ,με το νεράκι και το λάδι
    Βήμα 8
    Το ψήνουμε στους 180" για περίπου μια ωρα ,σκεπασμένο