Συνταγές Χριστουγέννων


Ευχές με Χριστουγεννιάτικες συνταγές της Πάρου. Από τον πολιτιστικός σύλλογο Αμπελά 

Μπουρεκακια Παρου

Είδος Dessert
Περίσταση Χριστούγεννα
Region Greek

Υλικά

    Για τη γέμιση

    • 1 Κιλό μέλι (Ζεσταινουμε σε κατσαρόλα)
    • 1 Κιλό καρύδι χοντροκομμένα
    • 1 ποτήρι του νερού σουσάμι καβουρντισμένα και τριμμένο
    • 1 ποτήρι φρυγανιά
    • Κανέλα και γαρύφαλλο
    • Ξύσμα απο ενα πορτοκαλί

    Για τη ζύμη

    • 1 ποτήρι νερού φυτινη
    • 1 ποτήρι νερού ,μισό σπορέλαιομε μισό ελαιόλαδο
    • 1 ποτήρι νερού ζάχαρη
    • 1 ποτήρι νερού πορτοκαλάδα
    • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
    • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
    • 3 βανίλιες
    • Ξύσμα απο ενα λεμόνι
    • Αλεύρι περίπου 1 κιλό (,όσο πάρει για να γίνει μια μαλακή ζύμη)

    Οδηγίες

    Για τη γ'εμιση
    Βήμα 1
    Κρυώνουμε τη γέμιση και πλαθουμε ,βουτώντας τα χέρια μας σε νερο ,πιο μικρα μπαστουνακια
    Για τη ζύμη
    Βήμα 2
    Τα πλαθουμε στο χέρι μας και κλείνουμε μεσα τους τα Μπάστουνακια που εχουμε ηδη φτιάξει .Ψήνουμε σε προθέρμασμενο φουρνο στους 180• μεχρι να πάρουν Χρώμα ,~20',τους ραντιζουμε αμεςως με ανθονερο & τους βουτάμε σε ζάχαρη άχνη
     

    Σκαλτσουνια Παρου

    Χρόνος ψησίματος20 minutes
    Είδος Dessert
    Περίσταση Χριστούγεννα
    Region Greek

    Υλικά

      Για τη γέμιση

      • 1 Κιλό μέλι
      • 1 Κιλό καρύδια χοντροκομμένα
      • 1 ποτήρι φρυγανιά
      • Κανέλα και γαρύφαλλο
      • Ξύσμα απο ενα πορτοκαλί

      Για το φύλλο

      • 1 Ποτηρί χυμός πορτοκαλί και μανταρίνι
      • 1/2 Κρασοπότηρο σπορέλαιο
      • 3/4 Ποτήρι του νερού Νερο
      • Λίγο αλάτι και αλεύρι περίπου 1 κιλό για ολες τις χρηςεις (όσο πάρει για να γίνει μια σφιχτή ζύμη ,να ξεκόλά και να ανοίγει)

      Οδηγίες

      Βήμα 1
      Κρυώνουμε τη γέμιση και πλαθουμε ,βουτώντας τα χέρια μας σε νερο ,μικρα μπαστουνακια
      Βήμα 2
      Ανοίγουμε φύλλο λεπτό ,καλύτερα με μηχανάκι και τοποθετούμε τη γέμιση κατα μήκος ,διπλωνουμε και κόβουμε ημικυκλικά τα σκαλτσουνια
      Ψήνουμε σε προθέρμασμενο φουρνο στους 180• μεχρι να πάρουν Χρώμα ,~20'
      Οταν κρυώσουν τα ραντιζουμε με ανθονερο & τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη