Recettes de Noël 2014


Salutations aux recettes de Noël de PAROS. L’association culturelle Ambelas

Γλυκια κολοκυθόπιτα με χειροποίητο φύλλο

Circonstance Noël

Matériaux

    Γέμιση

    • 1 κολοκύθα Πάρου
    • 1 φλυτζάνι καρύδια
    • 1 φλυτζάνι σταφίδες
    • 1 φλυτζάνι φρυγανιά
    • 1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
    • κανέλα

    Φύλλο

    • 1 λάδι σπορέλαιο
    • 1 κρασί λευκό
    • αλάτι
    • λίγο ζάχαρη
    • φαρινάπ (οσο πάρει)

    Σημείωση

    Και επειδη η κολοκύθα ειναι μπόλικη βγαίνει και ενα φαγάκι που οι γιαγιάδες μας το έφτιαχναν στη ΠΑΡΟ ,τούτες τις μερες που νηστεύαν για τα Χριστουγεννα ,
    Το έλεγαν δε τούτο το φαγάκι "Παστίτσιο "

    Instructions

    Étape 1
    Κόβουμε τη κολοκύθα τη καθαρίζουμε ,την τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη
    Étape 2
    Τη βάζουμε σε ενα τρυπητό, την παςπαλιζουμε με αλάτι και την αφήνουνε από βραδύς να στραγγίξει
    Étape 3
    Την άλλη μέρα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά (καρύδια,φρυγανιά,σταφίδες,κανέλα ,ζάχαρη & κολοκύθα)
    Étape 4
    Ανοίγουμε φύλλο ,βάζουμε τη γέμιση ,το φύλλο απο πάνω , χαράζουμε
    και ψήνουμε στους 160' για περίπου 45'

    Γλυκια πατατόπιτα με χειροποίητο φύλλο

    Circonstance Noël

    Matériaux

    • 2-3 μεγάλες γλυκό πατάτες ΠΑΡΟΥ
    • 1 ποτήρι γάλα
    • 2 σφηνάκια σούμα ´η ούζο
    • 1 πορτοκαλί ξύσμα και χυμός
    • 2 φλυτζάνι ζάχαρη
    • Λίγο ελαιόλαδο
    • Cannelle et clou de girofle
    • Λίγο μέλι με γάλα
    • Σουσάμι

    Instructions

    Étape 1
    Πλένουμε και καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες
    και τις περνάμε απο τον τρίφτη στο χοντρό
    Étape 2
    Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και φτιάχνουμε μια γέμιση αρκετά αραιή
    Étape 3
    Στρώνουμε το φύλλο ,βάζουμε τη γέμιση και το πάνω φύλλο και ψήνουμε στους 160' περίπου στα μισά του ψησίματος , μετά απο 20' ,εχουμε ζεστάνει λίγο γάλα σε ενα μπρικάκι με λίγο μέλι και περιχύνουμε με ενα κουτάλι το φύλλο και πασπαλίζουμε τέλος με το σουσάμι και ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα περίπου 40 '

    Το νηστισιμο παστίτσιο του σαράνταήμερου

    Circonstance Noël

    Matériaux

    • Κολοκύθα κομμένη σε κύβους
    • Πατάτες κομμένες φέτες πλακί
    • σταφίδες
    • 2 κρεμμυδάκια κομμένα ροδέλες
    • 1 χούφτα ρύζι νυχάκι
    • λίγο λαδακι
    • Αλευράκι
    • 1 ποτήρι λάδι
    • 1 ποτήρι χλιαρο νερο

    Instructions

    Étape 1
    Εχουμε κόψει τη Κολοκύθα σε κύβους ,Αλατισμένη από βράδυς &
    στραγγισμένη σε τρυπητό ,την επόμενη μερα , καθαρίζουμε και κόβουμε
    Étape 2
    Στρώνουμε τις πατάτες σαν πλακι σε μια γάστρα ,καλύπτοντας όλο το σκεύος
    Étape 3
    Αλάτιζουμε τις πατάτες , ρίχνουμε την έτοιμη κολοκύθα και τη στρώνουμε σε σειρά
    Étape 4
    Ρίχνουμε το ρύζι και πασπαλιζουμε με αλάτι ,πιπερι δυόσμο
    Étape 5
    Ριχνουμε τις σταφίδες και απο πάνω στρώνουμε τις ροδέλες το κρεμμύδι
    Étape 6
    Πασπαλιζουμε με λίγο Αλευράκι
    Étape 7
    Τελειώνουμε με μια στρώση πολύ ψιλές ψιλές πατάτες πλακί ,με το νεράκι και το λάδι
    Étape 8
    Το ψήνουμε στους 180" για περίπου μια ωρα ,σκεπασμένο